Nycklar och larm är när du har anlitat hemstädning en viktig sak att gå igenom och här går vi igenom vad du ska tänka på innan så att det inte blir konflikter med varken din städfirma eller den som ska utföra din hemstädning. Det måste finnas klart och tydligt vart alltid finns, hur det ska hanteras av alla parter och vad som gäller vid misstag.

Om det är så att du inte är hemma när din hemstädning genomförs så är du tvungen att ge personen som ska utföra din hemstädning dina nycklar. Försäkringarna har en del att säga då det gäller att du lånar ut dina nycklar till din hemstädning.

Kvittens på din badrumsrenovering
En kvittens innebär att du får ett kvitto och därmed en försäkring på att dina nycklar är utlånade och skulle de komma bort av de som genomför din hemstädning så är denna kvittens en garanti på att de ska ersättas. Även om det är så att du skulle få inbrott eller liknande så kan det bli aktuellt att kolla igenom de som utför din hemstädning så att de inte använt sig av nycklarna, med kvittensen så vet man vart de befinner sig.

För att undvika missförstånd med den som utför din badrumsrenovering så skriver ni båda på när nyckeln är utlånad med datum, till vem och även när du får tillbaka din nyckel så att ingen kan fuska i vart nycklarna befinner sig.

Vad säger försäkringen?
Om man har lånat ut sin nyckel till tillexempel någon som utför hemstädning och som alltså inte ingår i din familj så är det inte alltid så att din vanliga hemförsäkring kommer att täcka för detta om det skulle hända något. Det finns andra försäkringar som kan gälla i dessa fall då hemstädning har varit hos dig och det skett ett misstag eller ett brott, det är drulle och allrisk försäkringarna.

Var på den säkra sidan
Om du har samlarobjekt, värdefulla föremål eller föremål som är rent av bara affektionsvärde på så kan det vara en bra grej när du anlitar hemstädning att faktiskt låsa in dessa då man aldrig kan garantera att misstag sker. Sen finns det firmor som också är oseriösa och det har förekommit att personer som genomfört hemstädning har stulit saker från hemmen de varit i.

Så för att verkligen veta att din hemstädning inte kan förstöra något värdefullt så se till att du tar vara på dessa saker själv.

Saker som ska finnas med i din nyckelkvittens är till exempel: namn, datum, ort, adresser, antal nycklar, ID nummer på nyckel, specifikation om vilken nyckel det är, signatur, villkor och underskrifter av alla parter i din hemstädning.