Att jobba med hantverk är en av de äldsta yrken som finns då mänskligheten sedan långt tillbaka i tiden har arbetat med trä för att konstruera, reparera och skapa. Ordet hantverkare är dock något som många använder för att beskriva en person som jobbar inom bygg och därför är yrkestiteln bred. Idag används ordet snickare mer frekvent för att beskriva yrkestiteln. Är du intresserad av att jobba inom bygg, som hantverkare , vill arbeta praktiskt och ha olika arbetsplatser från vecka till vecka kan hantverkare vara ett passande jobb för dig. Här nedan kan du läsa mer om hur du kan gå tillväga för att börja jobba som hantverkare, eller snickare som är mer eller mindre samma sak.
Utbilda dig till hantverkare
Det krävs skicklighet, erfarenhet och utbildning för att du ska kunna bli hantverkare. Om du har bestämt dig för att det är hantverkare du ska bli kan du på gymnasiet välja att gå hantverksprogrammet med inriktningen finsnickeri där du får en bra grundläggande utbildning. Därefter behöver du ha minst sex års erfarenhet innan du kan få ett mästarbrev inom det hantverk du har riktat in dig på. Vill du bli snickare kan du välja att gå bygg- och anläggningsprogrammet med inriktningen husbyggnad på gymnasiet. Därefter går du som lärling på ett byggföretag i två år och ditt nästa steg blir därefter att avlägga ett yrkesteoretiskt prov. När det är godkänt kan du börja arbeta som snickare på riktigt med allt vad det innebär. Förutom att du kan få bra och relevant utbildning på gymnasiet så finns det flera bra vuxenutbildningar för dig som redan har gått gymnasiet och hittar ditt kall senare. Det finns till exempel flera hantverksutbildningar på Komvux.
Efter utbildningen
Många som har gått färdigt sin utbildning, sina lärlingstimmar och fått godkänt på sitt yrkesteoretiska prov får oftast jobb på det företag de har gått lärling hos. Idag är det lätt att få jobb som snickare då det är ett eftertraktat yrke. Dessutom är det ett yrke som det alltid finns behov av, vilket innebär att du inte riskerar att gå utan jobb under en längre tid. Ifall du skulle stå utan jobb kan du höra av dig till olika byggföretag som finns på din ort och söka de utlagda tjänsterna som finns på sidor som publicerar lediga platsannonser. Om du däremot vill jobba med hantverk och finsnickeri är det desto vanligare att man startar sitt eget företag då många har sitt eget specialområde inom hantverk. Att vara sin egen chef har många fördelar och om du är duktig på det du gör och har en kundkrets kan du räkna med att framtiden ser bra ut.