En bra köksinredning innebär att man ska ta hänsyn till sina behov, önskemål och samtidigt vara säker på att detta passar för det köket man har. Här kommer därför några tips från köksrenoveringstockholmslän.se på köksinredning för alla som har ett litet kök.  

Planera noga 

För all inredning är planeringen viktig, men för ett mindre kök är det A och O. Det är viktigt att planera noga så att du får ut allt du kan av köket. Ett tips är att du försöker tänka mer vertikalt istället för horisontellt för att på så sätt utnyttja utrymmet som finns mellan tak och golv. Det gör att du tar upp plats på väggarna istället för golvytan. 

Tänk på förvaringen 

När du endast har ett mindre utrymme är det bra om du försöker prioritera att skapa förvaringsytor. Mindre kök har sällan stor bankyta vilket gör att det är bra om du inte förvarar alla köksapparater och liknande på bänken. 

Lådor som går att dra ut helt och hållet är ett bra alternativ. Dessa gör det nämligen lättare för dig att hitta det du behöver, oavsett om det ligger längst in eller inte. Lådorna gör det även lättare för dig att organisera och skapa en bra överblick över allt du förvarar i skåpen/lådorna.  

Låga överskåp kan vara praktiska ifall du vill ha fler indelningsfack. Istället för att välja ett stort överskåp kan du välja tre lägre. 

Utnyttja höjden 

Som nämnt tidigare rekommenderas det att du tänker uppåt istället för utåt. Det kan innebära att du placerar flera skåpelement på varandra, eller väljer ett som är extra högt. På så sätt utnyttjar du de ytor längst upp på väggen som sällan används. Om du har lite utrymme längst upp på skåpen kan du förvara saker som du sällan använder där. 

Välj rätt färgsättning 

Innan du börjar sätta in alla skåp måste du först välja vilken färg du vill att ditt kök ska ha. Ljusa nyanser på väggarna och en ljus köksinredning kommer att få rummet att kännas aningen större. Mörka färger ger motsatt känsla. Dock kan du välja lite mörka detaljer eller ett fint mönster på väggarna. 

Färgerna har dock inte endast betydelse för det estetiska uttrycket i köket. Det påverkar dessutom uppfattningen av köket. Skulle du ha ett smalt kök kommer det se lite bredare ut ifall du placerar en del mörka element i kökets ena del. 

Var inte rädd att kompromissa 

Du som har ett mindre kök bör vara beredd på att du måste prioritera vissa delar och kanske hitta kompromisser. Det finns till exempel skärbrädor du kan lägga över diskhon vilket ger en extra arbetsplats ifall du inte skulle ha många lediga arbetsytor. En annan sak kan vara att du struntar i att installera en diskmaskin. Det är faktiskt inte svårt att diska för hand.