Tycker du också att snickra är roligt? Du kan göra det som hobby eller vara seriös och faktiskt bygga ett hus. Om du inte har snickrat förut kan du lära dig, det är ganska kul som hobby och när du kan lite mer kommer du att kunna snickra saker du vill ha runt om i hemmet. 

Snickra hemma 

Om du inte har en tomt att vara på kanske du kan avsätta en plats hemma i bostaden. Förplanera ordentligt. En skateboardramp kan vara lite mer avancerad med tanke på lutning och hur den behöver byggas, och det kan vara bra att välja att träna på något enklare först. När du sedan bygger rampen är det viktigt att du gör det efter en fungerande ritning, just med tanke på lutningen. Att bygga en mindre ramp är något de flesta klarar av och det är spännande att se den tas i bruk. Men låt oss börja med en skohylla! 

Det finns flera modeller av skohyllor, du kan snickra till en riktigt snygg skohylla som sticker ut i hallen. Att surfa runt på internet för att hämta inspiration kan vara bra, där kan du också hitta ritningar på skohyllor. Följ ritningen och kör inget eget race innan du tränat upp dig och blivit en duktig snickare. Var noga och stressa inte. 

Sätt upp en arbetsbänk i trädgården eller i lägenheten, om du inte har en bänk kan du använda två bockar och en skiva – det kan du få tag i på brädgården. 

Vertygslådan 

Du behöver inte ha en uppsjö av verktyg eller maskiner för att snickra eller fixa rätt golvslipning. Om du någon gång skulle behöva en slipmaskin eller något annat större maskinellt verktyg kan du hyra dessa tillfälligt, om du inte planerar att använda maskinerna dagligen förstås. 

Så vilka verktyg och eventuellt mindre maskiner ska du köpa? Här följer tips på de vanligaste verktygen och de som du förmodligen kommer att använda mest när du snickrar. 

  • Kniv 
  • Hammare 
  • Avbitare 
  • Hovtång 
  • Vinkelhake 
  • Talmeter för innermått 
  • Stämjärn 
  • Skruvmejsel 

Några mindre maskiner kan man också investera i som privatperson. Exempelvis kan du titta på följande: 

  • Borr och skruvdragare 
  • Stocksåg 

(Eventuellt en sänksåg, men bara om du tänker bygga veranda, altan eller liknande och behöver kapa plankor för detta) 

Kom ihåg att köpa bra hörselskydd och även skydd för ögon och mun, det finns både glasögonvarianter och skärmar. Ta inga risker. 

Trä är bra att använda 

Att vi använder trä är mycket bra för naturen. Träden gör luften ren från koldioxider som finns i bilarnas avgaser. Om det blir för höga halter av koldioxid i luften är det ohälsosamt för både växter, djur och människor. Träden förbrukar koldioxid för att växa och kan också lagra den. Som snickeriintresserad bidrar du till kretsloppet genom att träd tas ner och nya kan växa upp och lagra mer koldioxid. Koldioxiden finns kvar i det trä som du snickrar på.