En badrumsrenovering kommer med många fördelar. Det kan höja värdet på huset, och gör det definitivt mer trivsamt att vara i det rum som, av allt fler, börjar ses som en av bostadens viktigaste ytor. Ska man göra en omfattande badrumsrenovering finns det en del fallgropar som bör undvikas. Innan arbetet påbörjas bör du bland annat ta hänsyn till följande:

Den grundläggande planeringen

Bra att börja med, är att prata med alla som ska använda badrummet. För en diskussion om vilka ytor och material ni bör använda och kom fram till, ungefär, hur mycket pengar ni kan tänka er att lägga totalt på er badrumsrenovering. När ni sätter er budget – badrumsrenovering stockholm, är det bra att sätta av lite extra, eftersom man aldrig vet vad som händer under arbetets gång.

Vad gäller layouten är det vanligt är att lite större hus har ett badrum med handfat, toalett och badkar/dusch. Inte sällan har man ett extra mindre badrum med enbart en toalett och ett handfat.

Ljuset

En viktig del av de allra flesta badrumsrenoveringar är lamporna. De flesta kan enas om att det här är ett område som man inte bör spara in på. Att ha dimmers är populärt idag, så att ljuset i rummet kan justeras till önskad nivå. Att sätta in spotlights vid badrumsskåpen, över handfatet och på andra ställen i badrummet är även det populärt. Tänk på att det nya elinstallationer adderar en del till slutkostnaden – men inte lika mycket som om du behöver flytta på VVS-installationerna.

Behöver du verkligen nya vatteninstallationer?

En badrumsrenovering är sällan en billig historia, och de flesta vill nog gärna dra in på det som man kan dra in på. Att flytta VVS-installationer är något som ökar kostnaden avsevärt. Om du står och väger mellan om du ska göra det eller inte – så försök att undvika det, med tanke på vad det kostar. Om du redan från början har bestämt dig för att så ska ske, så är det bra att ta rum i budgeten för det.

När det gäller VVS behöver du även ta hänsyn till ventilationen. Att ha god ventilation är givetvis mycket viktigt i ett våtrum. Är den bristfällig finns, i värsta fall, risk för mögel- och fuktskador. Som bekant är det två typer av skador som kan kosta stora summor att renovera – och som dessutom tillintetgör stora delar av det arbete som du har lagt ner på badrumsrenoveringen.