Att ge sig på att byta taket på sitt hus kanske inte känns så svårt till en början men faktum är att det kräver en hel del kunskaper. Det är inte bara att riva ned det gamla och slänga på nytt utan många delar behöver genomföras med noggrannhet. Många väljer att anlita en takläggare för jobbet medan andra väljer att göra det själv. Väljer man det sistnämnda är det viktigt att se upp för dom vanliga misstagen.

 

Taket ventileras inte

När man lägger om sitt tak är det inte bara den yttersta beläggningen som är viktig utan också underarbetet och undertaket. Här behöver man noggrant ta reda på vad som gäller för det material man väljer eftersom det kan skilja sig en del.

 

I vissa fall behöver man en luftspalt mellan ytter- och undertak och i andra fall behövs en ångspärr. Detta för att inte fukt och röta ska kunna ta sig in. Är man osäker kan man alltid rådfråga med en takläggare innan man börjar.

 

Det nya materialet passar inte

Det finns flera saker att ta hänsyn till när man väljer material till sin takomläggning. För det första ska det passa både huset om omgivningen – man kan alltså kanske inte välja det man tycker är snyggast eftersom det finns en risk att helheten kommer se konstig ut. Det är viktigt att anpassa takets utseende efter vilken typ av hus man har.

 

En annan sak att tänka på när man väljer material är att det måste anpassas både efter takets lutning och konstruktion. Alla hus är nämligen inte bygga för att orka bära upp till exempel tegelpannor så har man inte haft det tidigare kan det vara riskfyllt att välja just det. Ett tips är att använda samma typ av material som tidigare men vill man gärna byta är det även här klokt att först rådfråga med en takläggare eller annan kunnig hantverkare.

 

Kunskaper saknas

Det finns en anledning till att många väljer att anlita en takläggare när det blivit dags att lägga om taket och det är helt enkelt att man känner att man saknar dom rätta kunskaperna för att klara av det på egen hand. Vissa tror dock att det är ett enkelt arbete som takläggare som man kan utföra själv utan större problem men det är viktigt att tänka på att det kan uppstå flertalet problem under arbetets gång. När sådant händer är det verkligen en fördel om man har expertis i form av en takläggare.

 

Man använder gamla avrinningssystem

Ett annat vanligt misstag för den som lägger om taket själv istället för att anlita en takläggare är att man väljer att sätta upp samma hängrännor och stuprör som tidigare. Detta ska man inte göra även om dom är hela och fullt fungerande, eftersom det finns en risk att dom inte passar till det nya takets dimensioner.

 

Fyller dom inte sin funktion fullt ut kan man få mycket spillvatten runt huset och det vill man såklart undvika för att inte råka ut för fuktproblem. Se till att vara på den säkra sidan och byt ut avrinningssystemet i samband med att du byter tak.