Takmålning är ett effektivt sätt att ge ditt hem ett nytt och fräscht utseende. Det är också ett utav de bästa sätten att täcka upp fula fläckar på innertaket. Men att måla taket kan vara svårt. Som tur var finns det några enkla enkla knep som du kan följa för att måla som ett proffs. 

I den här artikeln har vi sammanställt några utav våra allra bästa tips när det kommer till takmålning. 

HOW TO BEST PAINT A CEILING - Takmålning i Göteborg

Vad är takmålning? 

Takmålning är ett populärt hemmaprojekt som är enkelt att utföra och har en stor inverkan på hur rummet ser ut. Den hjälper till att liva upp gamla, väldigt trista rum – utan att du behöver anställa inredningsarkitekter! Idag är de främsta innertaken i Sverige målade i vitt – eftersom detta gör att rummet känns mer luftigt! 

 

3 Fördelar med takmålning hemma: 

 

  1. Takmålning är ett bra sätt att ändra utseendet på ditt rum.

 

  1. Få rummet att kännas lättare.

 

  1. Förhindra att damm bildas i taket.

 

Takmåla på bästa sätt 

Att måla ett tak kan vara en svår uppgift, särskilt om du inte är expert inom området. Det finns dock många olika knep som du kan använda för att göra jobbet enklare och bättre. 

Det första steget i att måla ett tak är att förbereda ytan. Börja med att markera var du ska måla eftersom detta förhindrar att färgen tränger igenom och skapar en röra. Försäkra dig om att du har korrekt täckning av rummet och spackla eventuellt mindre hål eller ojämnheter. 

Därefter bör du alltid rengöra taket innan du målar. I detta sammanhang kan du använda ett universalrengöringsmedel och därefter tvätta rent med vatten och en trasa. Däremot kan du behöva använda ett starkare rengöringsmedel om ditt tak är skadat av vattenfläckar, sot eller nikotin. 

Vid takmålningen är det alltid viktigt att måla vått-i-vått. Detta betyder att du målar klart taket så att färgen är våt under hela arbetet. Detta medför till att du får ett snyggt och enhetligt resultat! Andra tips är att: 

 

  • Takhörnen – Börja måla alla takhörn med en pensel (dessa ytor är svåra att komma åt med rollern). Därefter kan du rolla över penseldragen med en liten roller. 
  • Takrollen – Använd en bred roller till taket och montera den på ett teleskopskaft. 
  • Omgångar – Måla taket 1-2 gånger efter behov och låt färgen torka enligt anvisningarna på färghinken. 
  • Undvik nyansskillnader – För att undvika nyansskillnader bör du alltid måla bort från ljuset. Med detta menas att att du börjar från fönstret i rummet och målar in mot rummet i samma riktning!